5 Rahsia Memasak Pikat Hati Suami Wanita Perlu Tahu!!!
Perempuan kalau tak pandai masak boleh tendang keluar dari rumah takda guna simpan tuk buat hiasan. Jangan risau dan jangan takut kalau tak pandai nak memasak Am boleh tolong selesaikan segala masalah anda. Lebih pakar dari chef selebriti lebih-lebih lagi The ROCK. Dia apa tahu, tahu bergusti je pastu duk teriak 'the rock is cooking' tapi tak pernah tengok dia masak pun..kan..kan..
Am nak ajar cara masakan yang spesel tapi sedap, kalau ada banyak bahan lagi la tambah spesel. Tapi kalau nak belajar masak untuk Am tak payah spesel², cukup la orang tua makan berlauk garam aje tak macam anak² muda sekarang kalau tak KFC taknak makan.
1. Rahsia tumis bawang.
Selalunya kita tengok orang cencang bawang pastu campak kat dalam kuali.. Isshh3.. takde protokol. Kalau nak tahu tumis bawang ni memainkan peranan juga dalam perasa masakan. Masak sesuatu yang kering tanpa kuah sesuai guna bawang putih cencang bagi banyak sikit. Bawang merah dipotong pun boleh tapi antara kedua² bawang ni kalau dapat jangan la campur dalam satu masakan.
Nak guna bawang putih biarlah bawang putih je, salah satu kena banyak dan satu lagi bagi lebih sikit. Biar satu jenis bawang jadi ketua menentukan perasa supya dapat tetapkan satu rasa je. Biasanya gunakan bawang merah tumbuk hancus, kalau sup ala² cina macam sup cendawan, sup jagung ke gunakan bawang putih. Tak payah potong tak payah cencang pun tak apa.
2. Pengawalan Api.
Api ni juga memainkan peranan. Kalau masak kering gunakan api yang kuat tinggi mencecah bumbung. Cara ini tangan kena tangkas la main lambung² Kung-Fu kena ganas kalau romantiks kang, hanguih pula campak je dalam tong sampah. Untuk masakah berkuah perlukan keromantikan sikit, guna api kecil dan Kung-fu lembut. Jenis masakan yang berkuah kasi banjir dulu kuali biar dia ansur² kering tinggal kuantiti kuah yang mencukupi lepas tu baru tutup api. Cara ni ambil masa lama sikit, api kecil dan tutup kuali.
Dah siap nanti kuah dia jadi pekat baru la sedap. Masak sayur tak sesuai dengan cara ni, perlu guna api besar. Kalau nak masak sayur berkuah lepas bakar keluar dia punya bau kemudian kecil kan api dan letakkan kuah kat dalamnya. Kalau sup gunakan api sederhana, kalau nak kasi sup tu pekat masal laa lama². Pekat ni bukan pekat guna tepung ok. Pekat ala² sup tulang tu, mata korang dapat bezakan kepekatannya dengan air nanti. Masak je lama², air pun perlu siram banyak² dulu. Ingat rahsi masakan pekat air cuma siram sekali je jangan 2-3 kali. Ini rahsia kuah/sup pekat, kalau pekat guna tepung tu lain kategori dah tak termasuk dengan cara ni.
3. Rahsia garam dan aji atau perasa² yang sama sekutu dengannya.
Maksud sekutu ni seperti sos, lada, perencah dan sebagainya. Yang ini memainkan peranan pekatkan rasa. Am suka bubuh semua sekaligus sebelum masakan mendidih. Teknik ini perlu kepakaran sikit sebab tak pandai nak jelaskan. Yang penting bila kuah dah kering dia tak masin, tu korang kena bijak sukat kemanisannya. Kalau 2-3 kali bubuh perasa rasa tak sesedap teknik Am yang bubuh sekaligus sebelum kuah/sup mendidih.
4. Teknik Spesel (bonus)
Merasa masakan melalu hidung bukan melalui lidah. Kalau korang cium masakan jiran yang menusuk dalam hidung dan buat rasa meliur nak makan tu la teknik memantapkan masakan. Am kasi satu contoh masak kari.. Korang masak kari bubuh semua bahan lepas tu biar ia mendidih dulu.. sebelum tutup api korang cium baunya kalau bau tu pekat maka sedap la masakan. Kalau tak pekat korang kena bayangkan sambil melamun cari perasa apa yang kurang buat dia pekat. Bijak² la cium macamana bau yang pekat. Kena praktis selalu.
5. Kreativiti
Memasak ni perlukan kreativiti tak payah nak tiru sebijik resepi kat dalam buku. Sebab bukan sedap pun gambar je yang lebih².. haha. Nak masak ni perlukan kesabaran sikit biasala kali pertama masak, Am pun sama juga resepi ciptaan sendiri, sekali sekala tu masuk sampah la juga. Kenapa nak malunya, itu permulaan resepi yang sempurna. Cuma selalu praktis perbaiki mana yang salah korang perbetulkan kat sana.
Psssttt... Lelaki pakar memasak ni hebat personaliti taw. Untung si isteri...
0 Response to "5 Rahsia Memasak Pikat Hati Suami Wanita Perlu Tahu!!!"
Post a Comment